Kertépítés

Kertek építése során elsődleges szempont számunkra, hogy mire a kert elkészül, ne legyen sokkal nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint amennyit zöld területünk jelent a természet szempontjából.  

Hivjon minket

Kertépítés mindig természeti terhelést jelent, mégis bizonyos folyamatok szükségszerűek ahhoz, hogy a kert kielégítse a tulajdonosok igényeit, élőhely legyen Önnek és Családjának ne csak a növényeknek. 

Kertek tervezése során figyelembe vesszük a helyi természeti környezetet és természeti adottságokat. Igyekszünk megkeresni azokat a növény fajtákat melyek az adott környezetben otthon érzik magukat. Ezért előnyben részesítjük a honos és a természet közeli fajtákat valamint azok természethez legközelebb álló nemesített fajtáit.  

Első és talán legfontosabb

Hogy vásároljuk a helyi termesztők termékeit, részesítsük előnyben az itthon termesztett fajokat. Ennek előnyei :
- az importált növények szállításukkal hatalmas ökológiai lábnyomot jelentenek
- számos olyan kártevő is érkezik velük melyeknek nincs természetes ellensége
- az itthon termesztett növények nagyobb eséllyel aklimatizálódnak kertünkben
- támogassuk a hazai termesztőket, és a hazai piacot. 

Természethű, tájazonos növényekből telepített kert előnyei: 

- Növényvédelmi szempontból:
A természethű kertekben valamint ott ahol figyelembe vesszük a növények egymásra gyakorolt hatását kisebb mennyiségben szükségszerű a növényvédőszerek használata, mint más kertekben.
A tájidegen növényeknél fokozott növényvédőszer felhasználás szükséges melynek jelentős az emberre illetve a környezetre gyakorolt káros hatása.
- Vízigény szempontjából:
Hazánk klímájától eltérő területekről származó növények általában fokozott víz igényűek. A vezetékes víz öntözésre való felhasználása hosszú távon pazarló, felesleges és igen költséges.
Gondos növény válogatással és öntözőrendszer telepítésével a felhasznált víz mennyisége jelentősen csökkenthető.

- Talaj szempontjából:
Kertépítés során mindig szükséges a talaj megmozgatása, megmunkálása, javítása. A talaj teljes cseréje szinte lehetetlen.
Növények telepítésekor az ültető gödörben biztosíthatjuk a növény ökológiai szükségleteit, viszont az évek múlásával a gyökerek elérik a természetes talajt. Amennyiben a növény talajigényei nagyban eltérnek kertünk talajától előbb utóbb problémát fog okozni és szükségszerű lesz a talaj pH-ját megváltoztató, tápanyag összetételét módosító műtrágyák használata.

Gondos növényválasztással növényeink hosszú évtizedekig díszítik kertünket. Kisebb gondozási igényűek, kevesebb szakértelmet kívánnak, így nagyobb sikerélményt jelentenek a hobbi kertészeknek